Nieuws

Elsto levert aan Europa's grootste productielijn

Bij Bas van den Ende worden productielijnen gebruikt om kunststofafval te verwerken tot 'big bags' met gerecycled materiaal. Eén van de lijnen is nu dusdanig aangepast en uitgebreid, dat je van een nieuwe mag spreken. Onze ingenieurs hebben onder andere gewerkt aan de besturingskast van deze lijn, die nu de langste van Europa genoemd mag worden.

De Europese regelgeving schrijft steeds vaker voor dat bij de productie van nieuwe goederen verplicht een deel gerecycled materiaal moet worden gebruikt. Dit zorgt bij Elsto Drives & Controls voor een groeimarkt in het leveren van motoren en regelaars aan recyclingbedrijven zoals Bas van den Ende.

Alle betrokken partijen werken samen met Bas van den Ende. Zo is Pompen Techniek West verantwoordelijk voor de bouw van de machines in de lijn. Zij hebben de volledige lijn gebouwd en geïnstalleerd, waarbij ze ook de bekabeling hebben aangesloten. Elsto heeft de motoren geleverd en de op maat gemaakte besturingskast met daarin de regelaars ingericht en ingeregeld.

Bas van den Ende was voor ons geen onbekende. Er werden al Elsto-motoren gebruikt om verschillende processen aan te drijven. De lijn is daarna uitgebreid met meerdere machines, wat heeft geleid tot de installatie van extra motoren.

De bestaande besturingskast is hiervoor aangepast, maar was te klein om alles hierin onder te brengen en is uitgebreid met een nieuwe. Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog twee van deze kasten worden toegevoegd vanwege nieuwe productielijnen.

Het preferente merk frequentie regelaars dat Elsto Drives & Controls gebruikt is Bonfiglioli Vectron. Deze regelaars gaan standaard tot 400 kW en worden bij voldoende beschikbaarheid tot en met 250 kW op voorraad gehouden in Voorhout.

“Het werken met dergelijk grote regelaars komt niet elke dag voor bij Elsto Controls, maar dat het gewoon business-as-usual  leek, verdient absoluut een compliment”, zegt Damian Westeijn van Pompen Techniek West. Hij ging er vanuit dat in deze branche al wel meer met deze grote vermogens gewerkt wordt, maar later bleek het een groter project dan normaal.

Elsto heeft haar ervaring onder andere opgedaan in de offshore en op schepen waar grote lieren of slangenhaspels aangedreven worden met deze grote vermogens. In een renewable energy toepassing, gaan we zelfs naar 1,2 Megawatt!